Antonin Artaud si scrisorile catre Genica

Poezie, pasiune,iubire sau suferinta? Pentru ca fiecare poveste este unica, Institutul Francez din Bucuresti a invitat-o pe actrita Carole Bouquet intr-un spectacol de lectura inedit. Frumoasa actrita franceza a citit tulburatoarele Scrisori catre Genica semnate de Antonin Artaud.
 „A, dar se poate sa nu avem nimic de spus. Vreau sa zic ca se intampla…” spunea Antoine Marie Joseph Artaud, sau mai bine zis Antonin Artaud asa cum este el cunoscut in mediul cultural francez.
Si totusi atunci cand a reusit sa strapunga linistea de care orice artist are nevoie pentru a crea, Antonin Artaud a iubit si a scris despre iubirea sa chiar acelei femei pentru care nutrea sentimente atat de profunde si vii. Gratie pactului cu cuvantul, ne putem si noi bucura, astazi de Minunatele scrisori catre Genica care dateaza de aproape noua zeci de ani. Desi relatia dintre  cei doi actori nu a durat decat cinci ani, corespondenta dintre ei a supravietuit timpului si a ajuns pana in zilele noastre la Bucuresti gratie vocii actritei Carole Bouquet care la invitatia Institutului Francez din Bucuresti a citit cateva dintre scrisorile celor doi indragostiti. Evenimentul a avut loc in sala Majestic a teatrului Odeon din capitala.
Antonin Artaud originar din Marsilia, a fost ceea ce se poate numi un homo universalis. Preocuparile sale artistice nu au putut fi incadrate intr-o singura categorie: de la poezie suprarealista la roman, de la desen la actorie si de la regie pana la teoria teatrului, si-a incercat talentul dedicand o parte din spiritul sau publicului. Chiar el mentioneaza intr-una dintre lucrarile sale intitulate Ombilicul uitarii: „acolo unde unii propun opere, eu nu pretind decat sa-mi arat spiritul”. Antonin Artaud s-a stins din viata in 1948 la numai 51 de ani, lasand in urma marca sa inconfundabila pe o opera tulburatoare impregnata de absurdul vietii care a marcat literatura inceputului de secol XX.
Genica, pe numele sau real Ioana Athanasiu era o actrita franceza de origina romana. Chiar Artaud o numeste „dulcea mea romanca”. Iar noi cititorii lui Artaud si publicul care a asistat la spectacol nu putem decat sa ne imaginam relatia dintre cei doi iubiti, puternica, pasionala si atat de dureroasa. Iar rezultatul se afla in corespondenta lui catre ea interpretata de Carole Bouquet intr-un spectacol care a calatorit in toata lumea .
  • Acest articol a fost publicat în Cultura. Salvează legătura permanentă.

    Comentariile nu sunt permise.