Anunt important: Incepe scoala!

Si… ! Incepe scoala !!!

La data traditionala de 15 septembrie ( aproximativ) incepe scoala ( si la noi).  Si cum sa arate ministerul educatiei ca  este gata sa-si primeasca elevii (mai bine si mai bine) ?

Ministrul Educatiei dna. Andronescu este omniprezenta, la toate posturile de televiziune si raspunde la toate intrebarile cu solutii ( vom vedea daca se va rezolva ceva, eu una nu mai cred pana nu vad).

Ma intreb cat de motivati sunt copiii sa mearga la scoala. Daca au fost impreuna cu parintii la cumparaturi de rechizite cred ca li s-a taiat cheful de scoala instantaneu. Parintii injura preturile, sistemul, statul, lumea : « nu luam caiet din acela colorat cu coperta lucioasa ci din acela simplu ! ».

S-a facut si descoperirea secolului tot gratie doamnei ministru : nu toate scolile au apa curenta !!!

Inadmisibil!

Si nu mai vorbim despre caldura ( vom vedea la iarna), nu vorbim de peretii mucegaiti din salile unde respira copiii si profesorii, de gardurile ruginite in care se pot rani copiii… astea-s basme ( la noi totul este perfect !).

Sa-i ademenim pe copii cu computere ! Zice doamna ministru… Da clar ! acesta este raspunsul. Nu cred ca s-a gandit nimeni la aceasta solutie ! Pe bune !

Dar ce inseamna scoala pentru copil, sau ce ar trebui sa insemne scoala ?

Cred ca este greu de crezut pentru unii, insa sunt parinti care incearca acasa, sa le explice copiilor lor ce inseamna scoala si cat de importanta este invatatura. Sunt parinti care isi ajuta copiii sa isi faca temele… Anul trecut auzeam parinti plangandu-se de problemele pe care copiii lor le au de rezolvat acasa pentru a doua zi. Nici parintii nu stiu cum este posibil sa redactezi astfel de subiecte, pe care nimeni nu le intelege.

Repartizarea copiilor la liceu… alta problema. Un fiasco total cu aceasta repartizare bazata pe completarea unor formulare… daca nu introduci in lista macar 30 de licee, copilul risca sa nu intre nicaieri.
Atunci cand ajunge in sfarsit la liceu, profesorii isi dau seama cu stupoare ca nivelul lui Ion nu este la fel de bun ca cel al lui Gheorghe si cum scopul lor in viata este sa se invete cat mai mult si cat mai repede, multi copii sunt lasati in urma, uneori chiar cu pretul unui an scolar pierdut sau cu multi bani aruncati in stanga si dreapta pentru meditatii. De unde atatia bani ?

Meditatiile, si asta este o problema.

De ce ar trebui ca parintii sa plateasca atatea ore de meditatii ca sa compenseze pentru lipsa de spirit pedagogic al profesorilor. Stim cu totii ca o clasa formata din 30 de elevi  nu poate fi perfect omogena. Unii sunt mai slabi altii mai dotati… Insa pe vremuri profesorii reuseau sa ii aduca pe linia de plutire chiar si pe cei mai slabi dintre copii. Unii dintre copii ajungeau la sfarsitul liceului sa se dezvolte asa de bine incat in locul viitorului de muncitor calificat li se dadea sansa sa mearga la universitate. Acum… jale si mahnire ! Dumnezeu cu mila !

Aici intervine proiectul de scoli profesionale !

O da ! O noua mare creatie a doamnei ministru Andronescu… sau nu.

In Franta de pilda, dupa clasa a IX-a, se da un examen numit Brevet,  diploma de Brevet iti permite sa parasesti scoala in care ai invatat pana atunci si sa te duci sa inveti intr-un liceu profesional ( de la bucatari, la mecanici, serviciu hotelier, asistenta medicala…). Bacul profesional insa, ii blocheaza copilului accesul la universitate. Adica daca ai ales sa faci asta nu exista cale de intoarcere. Doamna Andronescu spune ca noi suntem mai buni, mai tari, cei mai ! si ca un elev cu Bac tehnic poate da si la facultate daca vrea… Nu am inteles logica, sau poate nu a inteles-o persoana care i-a dat ideea…

Marele absent al acestui inceput de an scolar: controversa manualelor

Se pare ca anul acesta nimeni nu are problem cu manualele scolare. Nimeni nu s-a plans ca sunt prea multe, prea proaste, prea putine, prea insipide, cu greseli…

Doar ca nu au fost gata la timp! ( oricum nu invata nimeni in prima saptamana de scoala !)

Ce se da ?
« Se mai da »cornul cu laptele ?

Se mai tin sectiile de limba straina intensiva pentru care au optat copiii ? Pentru ca anul trecut au fost elevi care au optat pentru germana ( avand la activ ani de germana) si s-au trezit la franceza .

Cum sa faci o limba timp de cinci ani si apoi sa te trezesti intr-o sectie in care se preda alta limba la acelasi nivel si sa trebuiasca sa o iei de la zero si sa parcurgi cinci ani intr-unul singur , de unul singur… Halucinant !

Nu se merita DECI Nu ma risc

In fiecare zi ma lupt cu limba romana. Este o limba grea pentru cineva care nu a invatat in limba romana si totusi nu am scos pe gura astfel de termeni NICIODATA.

Si totusi… ma lupt cu tineri care desi au absolvit un liceu si o facultate, vorbesc in limbajul asta de periferie si care ma contrazic : « nu domne’ asa se spune asa am invatat la romana ! » sau « toata lumea vorbeste asa, ba chiar sunt site-uri unde este scris asa negru pe alb, iti pot dovedi ! »…

Anul acesta « servim » romana ?

Masacrul literaturii romane ( ca altceva nu citim ( pardon, rectific, « servim »)nici cu de-a sila)

„autorul imi prezinta ca sa vad niste imagini auditive si nu numai”.

„Incearca sa ma convinga cu tot felul de cuvinte pentru ca asa este”, a scris un alt absolvent referitor la un text argumentativ. (http://www.ziare.com/scoala/bac-2012/bac-2012-colectia-de-perle-de-la-limba-romana-1176731)

„Luceafarul e cea mai lungă poezie românească şi din lume, deşi nu s-a hotărât exact câte strofe are” sau „Ce poate fi mai frumos ca o floare albastră? Aşa i-a venit poetului ideea să scrie despre iubirea lui cu o floare care nu creşte pe toate drumurile”.

Sau :

  • „Limba română este curgătoare şi se întinde peste mări şi ţări”
  • „Eu şi cartea suntem două zări îndepărtate”
  • „Ionuţ Striveţ” şi „Corola de minuni a lumii” a fost scrisă de Lucian Blaga
  • „Ilie Moromete şi-a trimis feciorii la curtea împăratului”
  • „Misterul nu trebuie lămurit, ci înnodat, încâlcit”
  • „Sărmanul Dionis” tema ovarului este irezistibilă”
  • „Iubirea-i ca focul, până nu-i pui un băţ, nu arde”.

 

Incepe scoala…

  • Acest articol a fost publicat în Educatie. Salvează legătura permanentă.

    Comentariile nu sunt permise.