Compania de coregrafie Kafig, o poveste de succes care a ajuns si in Romania !

Un limbaj – Hip-Hop- o miscare nascuta in strada, in cartierele marginase in care furia cuvantului si dorinta de a exprima energia debordanta sunt primordiale. Coregrafiile companiei de coregrafie Kafig exprima in primul rand dorinta de a trai. Daca la inceput era un act voluntar, cu timpul a luat amploare gratie imbinarii dansului Hip-Hop cu diverse curente de gandire. Astfel coregrafia s-a imbogatit hranindu-se cu toate aceste elemente si a devenit o arta.  Atunci cand l-am intalnit pe directorul artistic al companiei, Mourad Merzouki, acesta a marturisit ca : « Compania Kafig a fost determinata sa depaseasca cliseele si ideile primite emancipandu-se astfel fata de parintii Hip-Hop-ului care au facut din acest tip de dans o miscare sociala » . Gratie lui Mourad Merzouki compania Kafig a transformat dansul Hip-Hop intr-o manifestare in intregime artistica.

 

Compania Kafig a luat nastere in oraselul Saint-Priest din vecinatatea Lyon-ului in 1996 si a prezentat pana in momentul de fata peste treisprezece creatii in treizeci si patru de tari. Kafig a reusit sa devina gratie coregrafului sau Mourad Merzouki un loc de intalnire intre Hip-Hop, arta, dans si cultura urbana. Departe de stereotipurile sociale, compania Kafig a afirmat un stil unic care fara sa-si renege originile, a permis dansului Hip-Hop sa isi cucereasca publicul care lafel ca si dansatorii sai avea origini sociale diferite. Daca la inceput cand spuneai Kafig, te puteai lasa purtat de gandul ca vei asista la un dans de strada pus in scena, dupa Bienala de dans de la Lyon lucrurile au inceput sa stea altfel. Motivul este simplu. Gratie Bienalei, compania Kafig a putut prezenta coregrafiile sale in fata unui numar foarte mare de spectator. Pe care i-a si cucerit ! Asa se face ca incepand cu ultimele doua Bienale de dans de la Lyon, Kafig a avut un mare succes si si-a marit numarul de spectacole in Franta si peste hotare.

Reputatia, directorul artistic al companiei, Mourad Merzouki, l-a urmarit peste tot prin turnee. Anul acesta a fost numit directorul Centrului National de Coregrafie de la Creteil- Val de Marne la cativa kilometrii de Paris, in Ile-de-France.

Saptamana trecuta compania Kafig a ajuns si in Bucuresti, ca invitata a Institutului Francez si a Ambasadei Frantei in Romania. Spectacolele prezentate la Teatrul Bulandra Izvor : Correria si Agwa, au fost epilogul tureului din acest an al companiei. Dansatorii brazilienti descoperiti de Mourad Merzouki, au fost incantati de primirea facuta in onoarea lor dar si de entuziasmul publicului bucurestean si au marturisit ca si-ar dori sa revina.

Povestea spectacolului Agwa a inceput in momentul in care Mourad Merzouki s-a intalnit cu dansatorii brazilieni in cadrul Bienalei de dans de la Lyon. Spectacolul Agwa a fost prezentat in cadrul Bienalei din 2008. Cu ocazia turneului compania Kafig a hotarat sa prezinte pe langa Agwa si spectacolul Correria. Au fost aplaudati in Franta, Spania, Italia, Elvetia si Germania, inainte de a ajunge la Bucuresti, iar incepand cu urmatoarea stagiune trupa a fost invitata sa participe la un festival din Canada. Pana atunci compania Kafig va prezenta o noua coregrafie in cadrul Bienalei care i-a consacrat si ne dau intalnire in toamna la Lyon.

 

Pentru a afla mai multe despre activitatile companiei dar si pentru a ramane la curent cu urmatoarele spectacole, puteti vizita site-ul : http://www.kafig.com

 

 

Acest articol a fost publicat în Cultura și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.