In tara lu’ Copy (ctrl C) Paste (ctrl V) avem cu totii PHD dar nu ne foloseste la nimic…

 

Intrebarea este de ce ?

Am incercat sa-mi raspund si caut in continuare desi am senzatia ca raspunsul odata primit nu ma va ajuta la nimic.

Avem o tara de olimpici in toate domeniile, olimpici internationali cu diplome adevarate recunoscute oriunde pe mapamond. Din cand in cand circula pe net cate o depesa scurta despre tinerii nostri elevi/ studenti care au castigat premii si medalii de aur, argint sau bronz in domenii total necunoscute oamenilor care ne reprezinta din punct de vedere politic. Pana la Premierul Victor Ponta nu s-au intrebat prea mult cine cum a absolvit  scoala doctorala, pana la ministrul Daniel Funeriu nu s-a intrebat nimeni cum au absolvit unii liceul.
Stati putin, o sa-mi spuneti, intre Ponta si Funeriu este o diferenta colosala. Inteleg, de aceea ma grabesc sa introduc aceasta diferenta in dezbatere.

In timp ce domnul Funeriu are o diploma de Bac acordata de o academie franceza ( asa se numesc institutiile responsabile pentru scolile de pe teritorii- intr-un teritoriu intra mai multe orase, din Franta si din Strainatate subordonate ministerului invatamantului francez) … deci diplomele se acorda pe academii in functie de orasul in care ai studiat. Reiau, domnul Ministru Daniel Funeriu a absolvit un liceu francez, apoi au urmat studiile universitare… s.a.m.d. Unii au auzit din presa ca domnului Funeriu nu ii este recunoscuta diploma de Bac in tara. Hai nu ! Pe bune ? Omul a fost ministrul educatiei. Chiar credeti ca ii era asa de greu sa isi recunoasca propria diploma ? Si totusi nu a facut-o pentru ca nu are de ce sa isi justifice diploma obtinuta in Franta. Repet : diploma obtinuta in Franta, nu in Burkina Fasso, nu in Congo, nu in Somalia, nu pe insula Bora Bora, nu in Yemen sau alte tari ( am ales aleator- orice asemanare cu realitate este o pura coincidenta).

Franta este un stat pe care il imitam de cand lumea, in arhitectura, politica, litere, cinema, muzica… (alegeti voi), iar acum ne-a apucat aroganta si cerem absolventilor sistemului de invatamant din Franta sa isi dovedeasca propriul merit ? (Stai asa ca nu am inteles !) La o intalnire culturala deosebit de placuta am intalnit un domn (avocat de profesie- absolvent al sistemului romanesc, banuiesc dupa varsta ca era si de stat), care a declarat sus si tare ca domnul Funeriu nu are Bac ! Scandalos, daca un pretins intelectual spune asa ceva … la ce sa ne mai asteptam de la plebe…( pur retorica).

Revenind la domnul Premier Ponta pe care poate l-as respecta in sfortarile sale de a deveni un om politic daca nu ar fi plagiat si mintit in fel si chip despre aceasta situatie. Stiu, sunt blanda, am atatea sa ii reprosez. Dar nu despre asta este subiectul. Domnul Ponta ne conduce, desi a plagiat. De ce este relevant ? Pai sa vedem… ar fi devenit el asa de repede procuror daca nu avea doctorat ? Dar sef de partid ? Dar Premier ? Intr-o lume normala cu siguranta nu… Nu vom sti niciodata…

Ceea ce ar trebui sa deranjeze pe cei cu diplome obtinute cu truda, prezenta la ore, examene corecte, burse in strainatate… este aceasta diferenta ca ei nu au plagiat ca sa ajunga acolo.

O tara de plagiatori ?

Unii poate s-au inspirat din alte lucrari, pana la un punct este firesc, dar au avut o teama intima ca daca cumva se descopera pierd fructele muncii de atatia ani petrecuti in universitate, au avut o oarecare remuscare…

Ce ne facem daca de acum inainte universitatile din strainatate isi vor pune intrebarea daca nu cumva tinerii care solicita un loc in institutia lor nu sunt cumva plagiatori ? Daca se plagieaza la nivel inalt, de ce nu ar incerca si ei ?

Dar de ce sa plagieze pentru a ajunge in Franta de exemplu daca tot in tara lor nu le este recunoscuta diploma ?
Auzi domnule sa trebuiasca sa justifici o diploma obtinuta in Vest… Sa ne imaginam ca vine Ion Ionescu inapoi in Romania, cu o diploma de Sorbona, Cambridge, Harvard… si cere Universitatii Bucuresti care nu i-a retras inca diploma de doctor domnului Ponta, sa confirme ca intr-adevar este o diploma pe bune, si se duc la Ministerul Invatamantului, ca sa li se ateste diploma si in Romania ( un minister caruia nu ii pasa de plagiatul lui Ponta)… Este halucinant !

Pai… stie Xulescu de la Ministerul Invatamantului cu licenta la Universitatea Fantoma (particulara) sa stampileze o coala de hartie in care sunt traduse notele lui Ion Ionescu ?

Hai sa nu ii bagam pe toti intr-o oala pentru ca indisputabil exista o diferenta ca de la cer la pamant intre cei carora nu li se recunosc diplomele straine, cu cei care plagiaza in mod nerusinat si obtin titluri mirabolante.

Concluzie…

Eu cred cu tarie ca sistemul de invatamant romanesc a fost un sistem bun, si poate ca este dar din pacate se degradeaza pe zi ce trece. Cu toate astea avem tineri talentati, dotati, preocupati de invatatura care iau diplôme si medalii peste hotare. Sunt convins ca in spatele acestor tineri minunati se afla familii civilizate, cu bun simt, educate si profesori exceptionali de la care au invatat dragostea pentru domeniul in care exceleaza. Haideti sa nu le frangem aripile celor tineri in favoarea scandalurilor cu nerusinati. Haideti sa ne recunoastem valorile inainte de a le pierde pe toate.

Acest articol a fost publicat în Educatie. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.