Mihai Razvan Ungureanu Doctor Honoris Causa

Mihai Razvan Ungureanu a primit azi, joi 13 decembrie 2012, titlul de Doctor

Honoris Causa al Universitatii din Pecs, Ungaria.

Au fost amintite meritele sale atat in domeniul politicii cat si cele din domeniul universitar. A fost mentionata performanta din perioada in care a studiat la Oxford, bursa New Europe College, doctoratul condus de Prof.Dr. A. Zub dar si alte realizari pentru care a fost ales de universitatea din Pecs pentru obtinerea acestei distinctii. Membri de vaza ai universitatii au vorbit despre rolul international al stiintei, despre cooperarea in cadrul Europei unite, despre rolul intelectualilor in aceasta perioada de criza fiscala prin care trece Europa. S-au enumerat calitatile necesare infloririi europene mentionandu-se importante faptelor noastre pentru ca “numai faptele noastre vor supravietui”.

Pentru activitatea sa din domeniul culturii si diplomatiei, Mihai Razvan Ungureanu a mai primit si urmatoarele premii si distinctii:

1996-1997 / 1997-1998- Premiul “Felix Posen” al Universitatii Ebraice din Ierusalim, Israel

1999 – Premiul “Corneliu Coposu” al Organizației de Tineret a PNTCD pentru activitatea diplomatica in cadrul Ministerului Afacerilor Externe

2000 – Mare Ofiter al Ordinului National „Pentru Merit”, Romania

2000 – Comandor clasa I al Ordinului Regal Dannebrog, Danemarca;

 

2007 – Meritul Diplomatic in Grad de Mare Ofiter, Romania.

Iata si discursul de primire a titlului de Doctor Honris Causa:

„Dragi colegi, profesori ai Universitatii, excelente, doamnelor si domnilor,

Sunt ma simt profund onorat de distinctia primita astazi, de Doctor Honoris Causa a Universitatii din Pecs, alaturi de atat de multe personalitati care au primit acest titlu pana acum. Acest moment este special pentru mine, nu numai pentru ca este primul titlu de Doctor Honoris Causa pe care il primesc, dar si pentru ca-mi este acordat de catre Universitatea din Pecs, care este,asa cum spune si sloganul sau, prima universitate din Ungaria.

Universitatea din Pecs a carei radacini merg pana in secolul al XIV-lea, are o lunga traditie academica prestigioasa si s-a construit in continuu si in mod constant in ciuda provocarilor timpurilor moderne. Universitatea din Pecs de azi este chintesenta traditiilor, a inovatiilor moderne, a deschiderii fata de studentii straini si fata de noile idei creatoare, dar mai presus de toate este promotoarea excelentei academice.

Cu aceasta ocazie va felicit din toata inima pentru toate aceste reusite pe care le reprezentati si pe care le sustineti.

Acest moment este important pentru mine intrucat primesc acest titlu in orasul Pecs, capitala culturala europeana in 2010, un oras cu un amestec de straturi culturale unice si interferente etnice si religioase. Acest oras fara frontiere care a primit in 1998 din partea UNESCO premiul de „Oras al Pacii”, reprezinta chintesenta valorilor europene de azi: unitate si diversitate. Construit pe ideea de multiculturalism, respect fata de minoritati, toleranta si deschidere, orasul Pecs, a fost fondat pe valorile care stau la baza constructiei europene si s-a erijat in aparator al valorilor europene. Este un oras dinamic atat din punct de vedere academic cat si din punct de vedere cultural.

In calitatea mea de profesor universitar cat si in calitate de prim ministru al Romaniei, de ministru al afacerilor externe sau in alte functii pe care le-am avut, am actionat conform aceluiasi set de valori si idei. Cred in respectarea drepturilor tuturor cetatenilor europeni in domeniul educatiei. Traim intr-o Europa fara frontiere, intr-o lume fara frontiere.

Crearea unor frontiere nu ar face decat sa ne saraceasca. Eu cred in sporirea sanselor universitatilor in domeniul educatiei academice, in dezvoltarea programei universitare, care ne-ar imbogati pe toti, pe copiii nostri, societatea noastra si ne-ar face mai puternici si civilizati.

In urma cu cateva zile am fost ales membru al parlamentului roman. Voi reprezenta orasul Arad, orasul geaman al orasului Pecs, in Senatul Romaniei. Sper cu ocazia primirii acestui titlu, ca relatiile bune dintre Universitatea din Pecs si cele doua universitati aradene, cat si relatiile dintre cetatenii celor doua orase vor inflori. Si mai sper ca voi primi sprijinul dumneavoastra si a orasului Pecs in misiunea mea de senator al Aradului de a promova orasul pe care il reprezint pentru candidatura sa de capitala culturala europeana in anul 2021.

Numai crezand si promovand valorile comune pe care le sarbatorim azi, vom putea avea un viitor luminos. Valorile noastre ca cetateni, universitari, cei cu putere de decizie, ar trebui sa fie excelenta, meritul, perseverenta dar si respectul fata de ceilalti, egalitate si solidaritate europeana.

Excelente, sper ca voi avea multe alte ocazii sa revin.

Multumesc.”

 

Acest articol a fost publicat în Cultura, Educatie și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.