O romanca cu istorie intr-un loc istoric: Yvette Fulicea Decembrie 2010

 

 

 

Strazile Parisului sunt asa de frumoase de sarbatori… impodobite in straie de sarbatoare cu lumini multicolore, cu vitrine tentante… iar vantul si frigul neobisnuit de afara anunta cu surle si trambite sosirea lui Mos Craciun si apropierea Anului Nou! Aceasta perioada a anului ne face sa ne gandim la cei dragi si ne trimite cu gandul acasa. Cred ca nu sunt singura care fiind la Paris s-a gandit in acel moment la Romania.

Am fost invitata la Paris cu ocazia organizarii Seratei Vladimir Cosma ce a avut loc in Sala Bizantina a Palatului Behague din cadrul ambasadei, datorita interviului meu cu maestrul Vladimir Cosma publicat in Dilema Veche si apreciat atat de diplomatii nostrii de la Paris cat si de conducerea ICR-ului din Bucuresti care desi nu a reusit sa-l aduca pe Maestrul Cosma in Romania a relansat proiectul inceput de mine in luna August, de a-i promova opera si in spatiul romanesc.

M-am bucurat sa o intalnesc cu aceasta ocazie pe doamna Yevette Fulicea Ministru Plenipotentiar in domeniul Culturii care a acceptat sa ne acorde un interviu si sa ne dezvaluie cateva dintre momentele cheie ale carierei sale care au adus-o anul acesta la Paris, la Misiunea diplomatica a Romaniei in Franta.

 

 

 

– Cum ati trecut de la experienta dumneavoastra in domeniul istoriei artei la diplomatie?

 

– Este o schimbare care a venit treptat pentru ca dupa 1990, tarziu dupa 1990, dupa muzeografie am trecut in domeniul privat; dupa ce nu am mai fost obligata sa imi castig existenta am devenit functionar public pentru ca am considerat ca aceasta este menirea mea. Fiind un moment patriotic am considerat ca ceea ce puteam oferi era timp. Atunci am devenit consilierul ministrului culturii de la acea vreme, Ion Caramitru. De atunci am inceput sa cochetez cu posibilitatea de a deveni diplomat. Am devenit reprezentantul Romaniei in Comitetul de patrimoniu la Consiliul Europei. In domeniul international am considerat ca se poate face foarte mult pentru Romania prin cultura. Fiind unul dintre putinele domeniile in care suntem egalii multora daca nu al tuturora. Cel mai bun lucru este sa te simti egalul lor.

 

Ce rol ati avut odata ajunsa la Consiliul Europei?

 

– In momentul in care am ajuns la Consiliul Europei am inceput sa fiu aleasa in nenumarate comisii si comitete si am si facut cateva lucruri cum ar fi primul Colocviu international de mari dimensiuni care s-a petrecut la Sibiu. Sa zicem ca de acolo se trage proiectul care s-a materializat multi ani mai tarziu: Sibiu Capitala Europeana. De-altfel comisarul de la „ Sibiu Capitala Europeana” era arhitectul pe care il luasem ca raportor la primul colocviu pe care l-am organizat.

 

– Ce sentimente aveti atunci cand va ganditi la proiectele culturale pe care le-ati realizat?

 

– Ce este foarte placut in momentul in care inventezi evenimente culturale este ca poti sa reusesti sa faci cunoscuta o bijuterie de care nu stie nimeni. Povestea incepe sa creasca si sa se auda despre ea.  Locul acela pe care il iubesti, pentru ceilalti nu inseamna nimic. In momentul in care nu cunosti nu are cum sa insemne ceva. Si bucuria apare in momentul in care proiectul se materializeaza si se transforma intr-un boom international.

Dupa ce am fost consilierul ministrului culturii am ajuns atasat cultural al Romaniei al Bruxelle. De atunci lucrez in diplomatie. Sunt cam zece ani de atunci.

In cei patru ani de Bruxelles am reusit sa fac o mare parte din lucrurile pe care mi le propusesem. In momentul de fata toata lumea stie ca atunci cand primeste invitatie pentru un eveniment organizat de ambasada Romaniei, este bine sa mearga pentru ca se petrece ceva frumos si la un nivel foarte bun, indiferent ca este vorba muzica, teatru sau alte domenii culturale.

Cand spun Sali pline inseamna Sali pline si inseamna Sali de referinta. Este foarte important si unde sunt organizate evenimentele. La Bruxelles nu aveam avantajul pe care il avem la Paris, sa avem un loc al nostru. Din pacate nici acesta nu este suficient de cunoscut dar aceasta este o provocare pe care trebuie sa o acceptam si sa ducem la bun sfarsit si acest obiectiv. Mai este mult de lucru.

Desigur vom face acest lucru in colaborare cu ICR-ul. Trebuie sa punem in valoare acest loc deosebit care este o bijuterie ascunsa a Parisului nu numai a Romaniei.

 

– Cum se impart activitatile culturale intre ICR si Ambasada?

 

– ICR-ul are un buget propriu insa ambasada nu are un buget propriu pentru domeniul cultural.

Suntem doua institutii separate care pot avea proiecte comune. Cred ca pe viitor ambasada poate lansa proiecte la care i se poate alatura ICR-ul.

De exemplu acum am intrat intr-un mic parteneriat cu un teatru parizian al carui spectacol este sustinut de ambasada si de ICR este un spectacol care are la baza o lucrare a Annei de Noailles.

 

– Cand a inceput misiunea dumneavoastra?

– Sunt aici de numai doua luni si jumatate, inca descopar dar  am si multe idei.

In patru ani se pot realiza multe proiecte.

– Momentan identific potentialii parteneri.

Care sunt proiectele culturale pentru viitorul apropiat?

– Anul care vine este un an interesant: va fi anul aniversar Cioran, anul Enescu… Vom avea unul sau doua evenimente de promovare a Festivalului Enescu. In ultimii ani acest eveniment a inceput, la nivelul publicului meloman, sa ia amploare. Din punctul de vedere al criticilor si al specialistilor este deja de ceva timp consacrat. Rolul nostru este sa incitam publicul de aici sa mearga  la festival. Asadar vom organiza cel putin un eveniment daca nu doua pentru a promova Festivalul George Enescu.

2011 este deasemeni anul Liszt deci vom avea si un spectacol dedicat acestui an aniversar.

 

Sunt multi romanii care participa la evenimentele dumneavoastra?

 

– Desigur insa pe mine ma intereseaza sa deschid cat mai bine cu putinta portile spre publicul parizian si francez in general. Aici este vorba de politica culturala romaneasca la Paris, sa facem in asa fel incat oferta sa fie suficient de mare. Un eveniment sa se dubleze, sa se tripleze pentru ca publicul sa fie cat mai diferit si sa asiste cat mai mult public francez la evenimentele pe care le organizam noi.

 

Cum trebuie abordat publicul francez?

 

– Trebuie lasat timpul sa joace in favoarea noastra. Sunt de parere ca pentru a avea un rezultat real nu este bine sa ne grabim. Nu cred ca este posibil sa invadam francezii cu informatii si nici folositor. Informatiile trebuiesc dublate de un eveniment de calitate iar in timp, treptat dar sigur, putem convinge prin calitate.

 

–          Un vector important sunt romanii care asista la aceste evenimente…

–          Desigur, publicul roman este unul dintre vectorii de promovare al evenimentelor. Apoi dupa ce au asistat la un eveniment francezii pot primi si ei newsletter-ul ambasadei care sa ii tina la curent cu noutatile culturale pe care le promovam.

 

–          Ce se intampla la ambasada in preajma sarbatorilor de iarna?

 

–          La primaria din arondismentul al 16-lea am organizat un targ de Craciun unde exista in cortul primariei un stand al Muzeului Taranului Roman si unde la deschidere au venit sase copii care au cantat colinde si care au avut un mare succes. Duminica au fost doua serbari ale copiilor care invata limba romana la ambasada la Scoala de Duminica. Sunt foarte multi copii apartinand unor cupluri mixte. La Scoala de Duminica tinuta la ambasada ei invata limba romana.

Seara a fost un spectacol al copiilor din toate parohiile mitropoliei occidentale.

O parte din copiii prezenti la eveniment erau francezi suta la suta insa cu totii erau ortodocsi.
Va rog sa imi spuneti cateva cuvinte despre echipa cu care lucrati aici la Ambasada Romaniei la Paris.

 

–          Ceea ce este cel mai interesant in ambasada este ca Ambasadorul are totala incredere in diplomati care in marea lor majoritate sunt foarte tineri, destepti, angajati in sensul bun al cuvantului si care sunt dispusi sa faca tot cu placere si inteligenta.

 

Reimprospatarea echipei unei ambasade aduce cu ea si o schimbare de viziune dar si o noua energie care sa ajute la bunul mers al evenimentelor.

Aflandu-ne in preajma sarbatorilor nu putem decat sa ii dorim doamnei Fulicea si intregii echipe de la Ambasada Romaniei de la Paris, Sarbatori fericite, mult succes in continuare si realizarea tuturor proiectelor pe care domnia sa impreuna cu tanara echipa, le vor realiza in anul ce vine.

 

Acest articol a fost publicat în Cultura și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.