Prezent!

In 11 ani de zile de cand am pasit pentru prima data in Facultatea de Stiinte Politice nu am simtit mai necesar si urgent ca acum sa ma ridic si sa spun prezent.

Cei care ne conduc azi, nu sunt constienti de existenta noastra, a grupului de oameni cu bun simt care si-au vazut de viata si de treburile lor si care nu au facut scandal. Nu le pasa de noi, poate pe buna dreptate, pentru ca nu ne-am facut auzita vocea decat atunci cand am mers la vot. Poate ca unii dintre noi si-au pierdut speranta dar nu si-au pierdut niciodata interesul fata de aceasta tara in care traim. Nu am iesit in strada sa strig pentru ca nu cred in gesturile de huliganism, nu cred in starnirea fiarei din noi si instigarea ei la ura. Dar in astfel de momente in care democratia noastra, asa cum o inteleg eu, este evident amentintata, nu pot sa stau linistita pe scaunul meu privind apatica spre ecranul de sticla.

Nu cred in Victor Ponta pentru ca este un plagiator nerusinat si imi amintesc cu emotie de clipele in care redactam lucrarile mele de absolvire si eram consitenta de consecintele unui astfel de gest. Mi-ar fi fost rusine fata de profesorii mei, de colegii mei si de toti cei care cred in mine sa comit un astfel de gest. As fi avut remuscari ca mi-am anulat singura munca din timpul studiilor… Pot sa dorm bine noaptea cu gandul ca tot ceea ce am realizat din punct de vedere academic si nu numai, a fost prin propriile mele puteri. Am considerat mereu ca este mai bine sa fii un master cinstit decat un doctor plagiator.

Nu pot sa cred in Ponta cum nu pot sa cred nici in Antonescu, pentru ca relatia PSD-PNL este contra naturii. Relatiile politice nu mai au nicio legatura cu ideologia fiecaruia dintre partide. Este absurd, intr-o lume civilizata, educata (asa cum ar trebui sa fie, slava domnului ca au suficiente surse de informare) sa accepti un „mariaj dreapta-stanga”. Este un compromis politic inacceptabil, intolerabil. Sunt convinsa ca predecesorii domnului Antonescu din Partidul (traditional ) National Liberal, se intorc in mormant in momentul de fata.

Presedintele nostru, Traian Basescu, are un mandat care se va termina, este ultimul, conform Constitutiei. Noi romanii nu am avea de ce sa ne distrugem imaginea tarii, nu avem de ce sa pierdem tot ce am castigat in toti acesti ani, nu avem de ce sa ne pierdem libertatea fragila pe care o aveam pana de curand pentru a-l demite, chiar daca unii dintre noi nu il mai privesc pe presedinte cu simpatie, nu si-l mai doresc ca presedinte al tarii.

Nu exista nimic in declaratia coalitiei de guvernare care sa justifice in mod legal graba furioasa spre suspendarea Presedintelui Tarii.

Dar cine ne mai poate salva din situatia aceasta? Cine ne poate aduce linistea la care tanjim disperati? Numai noi cei care vom merge la vot.

Suntem pusi in fata unui nou vot. Chiar daca pentru unii cetateni va fi un vot negativ, cu sufletul indoit, sper ca va fi un vot lucid. Poate ca unii vor vota pentru Basescu pentru ca inca mai au incredere in el, altii vor vota pentru el pentru ca nu vor sa se ajunga la marginalizarea tarii si intrarea ei in intunericul anonimatului, altii pentru ca nu-l iubesc pe Ponta, sau poate nu il vor pe Antonescu, altii pentru ca iubesc culoarea portocalie autentica nu amestecurile conveniente intre rosu si galben… desi daca adaugam albastru risca sa nu devina portocaliu autentic ci un „cacaniu” deranjant.

 

Va rog sa spuneti si voi prezent, indiferent de cum transmiteti acest mesaj. Spuneti prezent in virtutea anilor de scoala petrecuti invatand si nu plagiand. Spuneti prezent pentru ca doriti sa calatoriti liberi prin lume si sa nu ajungeti bataia de joc al strainilor. Spuneti prezent pentru ca ceea ce se intampla in momentul de fata nu va reprezinta. Spuneti prezent pentru ca nu va este teama sa fiti auziti. Spuneti prezent pentru toti cei care au fost prizonieri politici si care au supravietuit cu fruntea sus anilor de sacrificiu. Spuneti prezent pentru ca nu va identificati cu grupul de imbecili pe care unii politicieni cred ca ii conduc.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.