Scoala o controversa internationala cu intrebari si raspunsuri diferite…

 

 

Ce parere aveti ?

 

Pentru ca tot este sezonul deschiderii scolilor, un an nou scolar incepe si autoritatile se simt ca de obicei luate prin surprindere. Fie ca este vorba de zapada iarna, de canicula vara, de ploi toamna, sau de inceputul scolii…

Prima dilema a fost urmatoarea : « ce ne facem cu bacul ? ». « S-a descoperit »  « bang ! »  ca printr-o revelatie celesta ca elevii de clasa a XII-a nu sunt suficient de bine inarmati cu informatii si cunostinte pentru a trece cu bine puntea dintre copilarie si viata de adult numita bacalaureat. Construim subiecte mai usoare ? Le lasam asa cum vrea bunul Dumnezeu ? Ne gandim la subiecte diferite in functie de specializare si tipul de scoala ? Stam cu mainile in san ? Ne rugam de U.E. sa ne spuna cum sa facem ? Sau poate altii…

Raspunsul ramane suspendat pana la alegeri ?!?!

 

A doua dilema este violenta in institutiile de invatamant si comportamentul elevilor in timpul orelor de scoala. Camere de supraveghere ? Avem. Paznici ? Avem. Profesori care sa ne inspire ? Personal dedicat consilierii si indrumarii ? Reguli ?

Raspunsul ramane suspendat pana la … nu se stie.

 

A treia dilema : ce ne facem dupa bac ? Incotro ne indreptam ? Strainatate ? Oare diplomele noastre vor fi recunoscute acolo ? Dar diplomele de acolo vor fi recunoscute aici ? Romania ? La stat sau la particular ? Suntem oare capabili sa construim o unviersitate particulara care sa functioneze ca in alte tari ? Oare suntem suficient de pregatiti pentru facultate ? De ce e mai usor la facultate ca la scoala ? Cum de pot sa chiulesc cand vreau eu ? De ce profesorii nu tipa la noi ? Ceva nu este in regula !

 

A patra dilema : Cu ce ma imbrac maine la scoala ? Uniforme ? «  Oh Doamne ! O sa-i cer lui mami sa ma mute la o scoala civilizata nu de looseri cu uniforme. Vreau sa ies in evidenta. Vreau sa stralucesc ! Tati ! cheile de la masina ! Acum ! Trebuie sa ma opresc la cafenea sa imi iau un «  latte » ! Stii bine ca nu pot sa adorm la ore in timp ce imi pilesc unghiile ! »
Dileme sunt multe, acestea nu sunt decat cateva exemple.
Cum noua ne place sa ne uitam peste gard sa vedem ce mai fac prietenii nostri de prin alte tari, am aterizat in Franta. Am descoperit care este preocuparea lor principala la inceputul anului scolar. Si… SURPRIZA ! Nu seamana cu niciuna dintre preocuparile/dileme/situatii din tarisoara noastra draga si scumpa.
Deoarece ei sunt mereu gata, cu scolile zugravite la timp, bancile noi si curate, au paznici de multa vreme (acolo unde este nevoie) si manualele oficiale sunt gata tiparite de ceva vreme…

Pentru ca tinerii se duc la scoala fie cu parintii, fie pe jos, fie cu trasnsportul in comun ori cu propriul mijolc de locomotie (gen bicicleta, trotineta,scooter…) si pentru ca nu le pasa cu ce se imbraca pentru ca pentru ei nu este mare lucru sa te  imbraci cu haine de bun simt…

Din cauza ca ei stiu ca nu toata lumea este in stare sa mearga la facultate  si ca pentru a merge la facultate trebuie sa iei bacalaureatul! (ei nu se coboara sa dea mita pentru bac… sunt alte lucruri mai grave in viata)… Ce intrebari ar mai putea ramane fara raspuns la ei, in acest inceput de ani scolar ? Ce dileme grozave au ? Ce ii framanta pe prietenii nostri din vestul Europei ?

Vincent Peillon, Ministrul francez al educatiei.

Ei bine ! Ministrul francez al educatiei a gasit raspunsul la framantarile legate de lipsa de  ce as numi, cu cuvintele mele « perspectiva interogationala » .Ceea ce le lipseste tinerilor scolari francezi, dupa parerea ministrului Vincent Peillon, este un curs de  «  morala laica » !!!
Se pare ca inca din 2008 Franta se lupta cu aceasta problema.

 

 

 

Xavier Darcos, predecesseur de Peillon au ministere de l’education.

Predecesorul domnului ministru Peillon, Xavier Darcos,

a fost si el preocupat de problemele de morala, incercand sa dertermine responsabilii din scoli sa instaureze reguli stricte de politete, de tinuta, valori si embleme ale Republicii. Insa se pare ca aceasta initiativa fie nu a mers pana la capat fie nu a fost indeajuns de convingatoare pentru ca iata ca  Vincent Peillon de sucrta vreme asezat pe scaunul ministerial se framanta cu aceeasi situatie. Ce este de facut ca acesti tineri sa aiba un comportament adecvat ?

 

 

Intr-una dintre aparitiile sale publice Vincent Peillon a declarat:  ” Nu vrem sa facem o simpla reforma ci sa reconstruim din temelii scoala Republiciii”  (mai 2012).

La intrebarea lansata pe internet in revista electronica : http://www.linternaute.com, cititorii sunt incantati de initiative noului ministru si se declara sustinatori ai viitorului nou curs de , repet, MORALA LAICA.

 

Daca noi nu avem preocupari se pare ca Francezii au descoperit noua problema a societatii in care traiesc : lipsa de morala laica.
Pe aceasta cale le uram succes si la mai mare ! Se pare ca sunt intr-adevar dotati cu imaginatie  si vointa. Si cum zice englezul : when there’s a will, there’s a way !

 

Chapeau bas les amis!

  • Acest articol a fost publicat în Educatie. Salvează legătura permanentă.

    Comentariile nu sunt permise.