« Toată lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim ! » In memoriam : Nicolae Paul MIHAIL

 

 

nicu

 

 

 

Scenarist, prozator, epigramist, Nicolae Paul Mihail este cel care, alături de Eugen Barbu, a dat viaţă personajului Mărgelatu. Azi cu profunda tristete am aflat vestea ca Nicomah[1] a plecat dintre noi lăsând în urma lui, mii de cuvinte neîntâmplatoare, umor şi dragoste.

De numele lui Nicolae Paul Mihail se leagă existenţa a 29 de scenarii de film, printre care „Haiducii“, serialul „Urmărirea“, „Un august în flăcări“, opt filme de lungmetraj cu personajul principal Mărgelatu, dar şi numeroase cărţi pentru copii si nuvele satirico-umoristice.

Nicolae Paul Mihail a venit pe lume în Caracal în  vara anului 1923 şi nu a încetat niciodată să se întoarcă în oraşul său natal. Călătoriile şi întâlnirile cu colegii săi scriitori au fost mereu o prioritate. De fiecare dată când îl sunam îl prindeam pe picior de plecare. Chemarea rădăcinilor a fost foarte puternică şi îi dădea energia necesară pentru a se întoarce mereu în oraşul copilăriei sale.

Deşi, după cum mărturisea în epilogul volumului “Sub aripa vîntului de noapte” (1979): “Ne-am risipit care-ncotro, ca nişte corăbii luate de vânt”, Nicolae Paul Mihail a fost omniprezent, prin lucrările sale literare, prin scenariile de film şi prin nenumăratele drumuri şi reuniuni cu colegii de breaslă. Ajuns la ultima sa întâlnire cu destinul, Nicomah, şi-a luat zborul ca un erou- personaj de poveste, lăsând în urma sa amintiri nepreţuite şi o mostenire literară pentru pământul românesc pe care l-a iubit şi din care şi-a tras seva.

 

Nicomah s-a stins din viaţă în cursul acestei dimineţi însă sufletul său cald rămâne alaturi de noi împreună cu toţi cei care l-am iubit şi i-am preţuit opera. Mi-au rămas întipărite în memorie conversaţiile lungi cu unchiul Nicu despre literatură şi scenarii. Mi-a citit cărţile şi s-a bucurat pentru mine trimiţându-mi mereu aprecierile şi criticile sale în urma lecturii aprofundate. Avea o claritate extraordinară, o experienţă uluitoare şi un bagaj intelectual pe care rar îl mai întâlnim azi. Am lucrat împreună la ce urmează să fie ecranizarea uneia dintre cărţile mele însă a plecat dintre noi înainte să vadă proiectul noastru terminat. 
Cu toţii ne vom aminti de Mărgelatu, de Haiducii, Un august în flăcări, de cărţile pentru copii şi de epigramele sale. Însă, puţini îşi amintesc de Nicolae Paul Mihail eruditul, de omul glumeţ şi blând care îşi întîmpina musafirii în locuinţa sa din Sinaia, sau de timpul care trecea prea în grabă atunci când stăteam la poveşti despre literatură. A fost un om în perepetuă efervescenţă, în permanentă erupţie intelectuală, aşezându-se cu orele în faţa maşinii de scris pe care nu o părăsea decât atunci când era absolută nevoie de prezenţa sa în alte locuri unde era adesea invitat. A făcut parte dintr-o generaţie pe cale de dispariţie pe care tinerii nu au căutat suficient să o descopere şi s-o îndrăgească, cu toate că generaţia sa a fost extrem de fertilă din punct de vedere intelectual. Mie, mi-a dat Dumnezeu şansa de a trăi alături de astfel de personaje deosebite şi mă mândresc că am avut norocul să cresc alături de ei, să învăţ şi să iau cu mine tot ce am putut din aceste experienţe prea rare.

Dragului meu unchi Nicu (aşa cum îi spuneam, noi, cei apropiaţi) nu îi spun « rămas bun » ci « pe curând », pentru că ştiu că deşi nu ne vom mai vedea, ne vom întâlni mereu cu drag în clipele importante din viaţa mea şi îi mulţumesc că m-a preţuit nu numai ca pe-o nepoată dar şi ca pe o soră mai mică din frumoasa şi marea familie a literelor.[1] Pseudonimul literar al scriitorului Nicolae Paul MIHAIL.

Acest articol a fost publicat în Cultura. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.