1 DECEMBRIE- ZIUA ROMANIEI

 

La multi ani dragi romani de pretutindeni! Sper ca aceste cuvinte va gasesc sanatosi, linistiti, bucurosi si impacati. Va doresc multa solidaritate si coeziune, empatie, dragoste de tara si pentru semeni !

Pentru unii dintre noi, ziua de 1 Decembrie inseamna, sarmale, mamaliga, carnati, mici, bere si voie buna. Pentru altii inseamna parada militara, emisiuni la televizor si discursuri despre aceasta frumoasa tara. Sunt unii care profita de aceasta zi ca sa mai lanseze cate o retorica electorala… Avem de toate pentru toti.

Urmarind un superb material istoric realizat de TVR impreuna cu domnul profesor Cioroianu mi-am adus aminte ca 1 Decembrie este mai mult decat ziua in care avem ocazia sa petrecem. 1 Decembrie este mai mult decat o zi libera din calendar. 1 Decembrie este  chintesenta sentimentului nostru de apartenenta la un stat care a indurat prea multe in ultimul secol. Este ziua in care trebuie sa ne amintim de mostenirea grea dar si frumoasa pe care am primit-o in dar de la stramosi. Cred ca este de datoria noastra sa luam macar o clipa din aceasta zi si sa o dedicam amintirii bunicilor si strabunicilor nostri care au trecut prin momente istorice dificile pentru ca noi astazi sa ne bucuram de o suma importanta de libertati.

Este timpul pentru o zi sa ne lasam nemultumirile intr-un colt, sa incercam sa nu mai bombanim de fiecare data cand ceva un functioneaza in aceasta tara si sa ne gandim ce avem de facut pentru ca istoria noastra tumultoasa, abrupta, dureroasa dar uneori si frumoasa, sa un fie uitata si sa nu mai fie luata in deradere de straini sau de compatriotii nostri.

Cred ca Romania a comis un mare pacat executandu-i pe sotii Ceausescu chiar in ziua de Craciun. Probabil ca vom trai cu acest pacat multa vreme de acum inainte, insa dincolo de ei si de pacatele lor si ale noastre nu uitati ca pentru destinul acestei minunate tari s-au jertfit enorm de multe vieti omenesti. 1 Decembrie este si ziua lor, a tuturor celor care au pierit alaturi de noi, inaintea noastra si pentru noi si tara. Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le fie tarana usoara si amintirea vesnica!

Sunt multi romani care un stiu de ce sunt romani, de ce se afla in aceasta tara si care ar trebui sa fie rolul lor in societatea romaneasca. Este de datoria celor maturi sa le aduca aminte si sa le insufle un strop din dragostea de tara si de civism. Primul pas este sa ii facem sa inteleaga ca avem legi si ca acestea trebuiesc respectate. Avem atat legi statuate prin Constitutie dar si legi morale, legi nescrise. Avem Oameni de cultura, sportivi, cercetatori, olimpici…etc. dar si oameni muncitori care au trudit o viata intreaga, pe care trebuie sa-i apreciem, sa-i respectam si chiar sa le multumim pentru contributia lor. Reusita si succesul lor este o carte de vizita pentru noi toti. Atunci cand mergem in strainatate ne face placere sa fim comparati cu Cioran, cu Eliade, cu Eugen Ionescu, cu Brancusi… etc. Dar uitam adesea sa le fim recunoscatori lor si celor care le-au urmat pentru ceea ce ne-au daruit. Ei au dus cu onoare numele de Romania, pe culmile cele mai inalte. Au fost recunoscuti poate mai mult, mai bine si mai sincer in strainatate decat aici in Romania.

In ultimii ani, experimentul protocronist al lui Ceausescu a fost reanimat in domeniul cultural mai ales in domeniul literar dar nu numai. Reinventarea valorilor a fost rapida si fondata pe o schema precisa a intereselor financiare. Din pacate asa cum stiti cu totii, artistii cei mai valorosi ai Romaniei un au fost niciodata “putred” de bogati.

Ce bine ar fi ca intr-o zi sa ne trezim si sa descoperim ca si cei care nu au fonduri sunt valorosi. Sa descoperim ca nu toti cei care sunt someri sunt niste « ratati » sau « retardati », sa aflam ca si cei care nu au pile merita atentia celor din jur…

Parlamentarilor care ne « reprezinta » le-as spune ca in aceste vremuri de criza economica s-ar putea deplasa si cu masina personala fara sofer, ca pot sta si in apartamente nu numai in case platite de noi, ca ar putea avea bunul simt sa nu adoarma sau sa iasa din sala de plen.

Iar romanilor in general va doresc multa minte, mult curaj, multa sanatate si omenie!

Un uitati sa fiti mai presus de toate oameni pentru ca poporul roman a fost si ramane un popor cu lacrima usoara, cu suflet sensibil, altruist, generos si tenace.

Dumnezeu sa va binecuvanteze !
La multi ani !

Acest articol a fost publicat în Cultura, Educatie, Politica și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.