Am ras mult si am plans putin- Memoriile unui oltean

Prof. Nicu ALEXIE


Am ras mult si am plans putin- Memoriile unui oltean

Ed. Garamond.2005

Profesorul universitar, doctor în  domeniul Ştiinţelor pedagogice şi al Educaţiei fizice şi al sportului, Nicu T. Alexie s-a născut în Drăgăşani, în cartierul Bârsanu, în 1927, ca fiu al  cismarului Toma Nicu şi al Elisabetei de profesie casnică.

 

O carte nascuta sub steaua dragostei si a recunostintei, o dragoste marturisita fata de familie si de semeni in general si o recunostinta profunda pentru cei care i-au marcat existenta.

Un volum cu amintiri adunate in 85 de ani de viata, trairi si povestiri adesea intarite de un patetic duios comparabil cu scrierile lui Marcel Pagnol.

Iata si cateva randuri culese din carte pentru a va deschide apetitul.

 

 

« Daca Dumnezeu m-ar fi intrebat cand si unde mi-as fi dorit sa ma nasc, as fi raspuns fara ezitare ca mi-ar fi placut ca acest neinsemnat fapt sa se fi intamplat in secolul XIX, intr-un timp si intr-o lume mai potolite, mai blande si mai generoase prin gandire si traire. Cele intamplate atunci, invaluite parca de aburul diminetilor si adierea de zefir a serilor de mai, le percep usor idealizate, incarcate de pofta de viata a oamenilor, de delicatetea aspiratiilor si gesturilor, condensate in versurile poetilor, in pensula pictorilor, in pirueta valsului, in convorbirea prelungita si sugubeata a cafenelelor, a teraselor berarilor si a pietelor, in imbracamintea femeilor si podoabele palariilor largi asezate pe parul strans in cocuri savant impletite, in umbrelutele purtate cochet in mersul lor unduitor, in lavaliera barbatilor si in suieraturile trenurilor care parca grabeau o lume leganata de ritmul romantelor. Din pacate secolul meu va fi plin de violenta, de crime, de revolutii, crize si conflicte armate care au parjolit zeci de milioane de vieti si au strivit atatea destine. » (p.9)

«[…] ideea obsedanta a cursei in sine cu semenii, cu timpul si spatiul cuprinse anapoda in viata ta. »

« Scoala si biserica au fost spatiile adaugate celui familial in care mi-am amestecat si compus spiritualitatea, avutia de inceput a minitii si sufletului, hambarul visarilor, cutezantelor si sperantelor care mi-au structurat intreaga traire. »

 

„Intrând din 1950 pe poarta învăţământului universitar şi a cercetării, am rămas acolo mai mult de jumătate de secol (2004) şi aş mai fi stat dacă nu m-ar fi gonit că sunt de-acum bătrân şi că locul meu  este în lumea celor drepţi, care nu cuvântă.

Aflasem deja multe şi neştiute  despre un domeniu mult iubit. Am avut apoi vremea dăruită de Cel de Sus, care m-a iubit, să inspir şi să coordonez scrierea Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România (1994-2002), carte a cărţilor, fără seamăn în Europa  şi în alte continente.”

 

S-a scris prea putin despre lucrarea emblematica a profesorului Nicu Alexie.  ENCICLOPEDIA EDUCAŢIEI FIZICE şi SPORTULUI din ROMÂNIA  este o carte de referinta, unica si deosebit de pretioasa pentru iubitorii sportului. Volumul se mai gaseste probabil prin anticariate si pe site-urile de internet cu carti de ocazie.

In momentul de fata profesorul Nicu Alexie isi doreste foarte mult republicarea volumului sau de memorii.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Cultura și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.