Blind date cu regizorul si producatorul de film Andrei Zinca

 

Despre noul sau film  Puzzle”                       andrei-zinca

 

Andrei Zinca este un varsator autentic, nostalgic, sentimental, cu un simt al umorului dezvoltat, prietenos, deschis si cu o imaginatie bogata care ii permite sa calatoreasca cu gandul acolo unde altii nici nu au visat sa ajunga. Priveste cu inima larg deschisa spre profunzimea omului aflandu-i secretele, deslusindu-i misterele. Toate aceste calitati si multe altele ii permit unui regizor talentat sa treaca dincolo de piatra de hotar dintre anonimatul studentiei si sa se indrepte spre orizondurile succesului. Andrei a terminat de mult timp studiile de specialitate incercand sa se afirme pe un drum ravnit de multi alti colegi. Desigur, pana la urma, fiecare om isi are propriul drum, o poteca unica pe care Andrei nu a pasit singur ci impreuna cu familia pe care o iubeste cu intreaga sa fiinta si cu prietenii pe care ii tine aproape. Prieteniile sale cele mai vechi dateaza din copilarie si din adolescente insa Andrei, isi lasa usa deschisa, pentru a primi si alti noi prieteni in viata sa.

Din 1988 pana in 2003, Andrei  Zinca a semnat regia a numeroase seriale de televiziune in limba spaniola, o limba pe care o stapaneste cu gratie adaugand la sarmul sau personal un exotism aparte. Nu stiu daca acele seriale sunt cunoscute si in Romania insa in Statele Unite au avut succes. Iubitorii si iubitoarele de telenovele cu siguranta au auzit de serialul “Guadalupe” in care a jucat si cunoscutul actor Carlos Ponce. Ei bine Andrei Zinca era in spatele acestui serial indragit. De cativa ani Andrei Zinca s-a reintors in tara si participat la realizarea serialului “ La Urgenta” (2006-2007), filmul Puzzle dar si alte noi proiecte despre care vom discuta in viitor.

 

Spune-mi in cateva cuvinte, fara sa distrugem misterul dinaintea lansarii filmului: despre ce este vorba in film.

 

 A.Z. – Un Ofiter Judecatoresc de 51 de ani, prins intr-o casatorie cazuta in obisnuinta se lanseaza intr-o relatie pasionala cu o tanara si atragatoare sculptorita, in timp ce un batran scriitor orb, o fosta glorie a literaturii dinainte de revolutie, care acum traieste izolat intr-o veche locuinta din care nu mai iese de 20 de ani, isi regaseste iubirea vietii, o fata de care se indragsotise pe vremea studentiei .

 

 

Puzzle/Puzzle for a blind man: de ce doua titluri? Puzzle – un neologism – este titlul cu care filmul va fi lansat in Romania. Pt. piata internationala, titlul in engleza este Puzzle for a blind man.

 Filmul este o adaptare a unei piese de teatru: despre ce este vorba?

 

A.Z. – Piesa “ Cita a ciegas” sau “ Blind Date” a dramaturgului argentinian Mario Diament a  avut premiera mundiala in Miami si de atunci a fost pusa in scena in aproape toate capitalele Latino Americane, in Dallas, Washington, Phoenix, in Statele Unite si la Budapesta si Stockholm in Europa.

 

Cat a durat adaptarea si readaptarea pentru a ajunge la filmul de azi?

A.Z. – 4 ani.

 

Partea care m-a marcat pe mine si care ii va cuceri cu siguranta pe spectatori este povestea lui Sabin Vianu care parca a fost scrisa pentru Dan Nutu. Personajul ii vine manusa si interpretarea este de mare exceptie. Intrebarea fireasca este de ce nu se concentreaza actiunea pe acest personaj?

 

A.Z. – Din pacate tema apartine unei conversatii pe care o putem avea doar dupa vizionarea filmului. Un raspuns onest ar trebui sa dezvaluie ceea ce spectatorul trebuie sa descopere singur, la vizionare.

 

O deosebita reintalnire a fost si cea cu actrita Ioana Pavelescu pe care nu am mai vazut-o de multa vreme pe ecrane sau mi se pare mie? Unde s-au ascuns acesti actori pana acum  si cum de i-ai ales tocmai pe ei?

 

A.Z. – Dan Nutu se intoarce la actorie si la marele ecran dupa mai bine de 30 de ani. Ioana Pavelescu, dupa mai putini ani, dar oricum a fost o absenta intr-adevar lunga si nejustificata. In cazul lui Dan, a fost o decizie personala. In cazul Ioanei, nu cunosc amanuntele, mai ales ca nici eu nu am fost prezent pe scena filmului romanesc. Dupa un casting indelungat si fara rezultate pozitive pentru gasirea lui “ Sabin”, m-am gandit la Dan Nutu. In studentie visam sa ajung sa lucrez cu el macar o data, dar a plecat din tara inainte ca eu sa pot avea aceasta sansa. I-am trimis scenariul si imediat mi-a raspuns ca-l intereseaza, si ca de mult  visa la randul lui sa joace rolul unui orb. Asa ca “vis la vis cu bucurie”. De Ioana ma leaga o lunga prietenie. Mai mult, am lucrat cu ea in State, la un serial in engleza pe care l-am regizat. Vlad Paunescu mi-a propus-o si eu am fost imediat de acord cu el.

 

Desi personajul Catalinei Mustata (Lena Manea) este pe cat de veridic pe atat de antipatic, totusi este interpretat cu gratie. Ma intreb cum de ai ajuns de la povestea initiala (conceputa in alta tara) la aceste personaje pur romanesti?

 

A.Z. – Filmul a trecut prin multe faze si versiuni. S-a desfasurat pe rand in Boston, Viena, Buxelles si in sfarsit, Bucuresti. Fiecare oras a avut versiunea lui de scenariu, adaptat la realitatea respectiva. De fiecare data a trebuit sa gasesc elementele necesare de care sa ancorez povestea, in asa fel incat sa pastrez esenta operei teatrale.

 

Cine verite sau nu? Termenul este foarte la moda si pe buzele tuturor criticilor de film mai mult sau mai putin cunoscuti.

 

A.Z. – Cum zicea Lenin despre libertate: Da! Dar pentru cine? Si pentru ce?

 

Este greu sa creezi un film-oglinda a realitatii fara sa devina vulgar si derizoriu? ( in multe filme cine-verite auzim cuvinte gen: bip bip bip bip biiiiiip.)

 

A.Z. – Realitatea are atatea fatete, incat nu ajunge o generatie de regizori sa le acopere pe toate. Cineastul are libertatea alegerii.

 

Sper ca aceste cateva randuri v-au trezit curiozitatea de a merge sa vedeti filmul care va fi lansat in curand. Atunci vom dezbate si cateva framantari de-ale mele legate de poveste si de personaje. Ceea ce va pot dezvalui este ca personajul Sabin Vianu, interpretat de Dan Nutu merita toti banii iar surpizele pe care le veti descoperi vizionand filmul, nu se opresc aici.

Pana la vizionare, ii doresc lui Andrei sa revina mereu acasa si sa ne incante in continuare cu inegalabila sa viziune despre lume.

  

Acest articol a fost publicat în Cultura. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.