Charles Aznavour A voix basse (In soapta)

 

 

 

A voix basse  (In soapta) o autobiografie incompleta semnata de cel mai cunoscut cantaret francez a tuturor timpurilor : Charles Aznavour.

Nascut pe 22 mai 1924 la Paris Shahnourh Aznavourian, fiu de emigranti armeni, a trecut prin multe incercari inainte de a deveni celebrul cantaret Charles Aznavour. Aceasta autobiografie intitulata «  A voix basse » ( In soapta) este povestea lui Charles Aznavour asa cum a trait-o si cum si-o aminteste celebrul cantaret.

In 1994 apare un volum despre Aznavour « Un homme et ses chansons » iar un deceniu mai tarziu apare o noua serie de volume cu si despre el : « Le temps des avants », « En haut de l’affiche », o antologie «  L’integrale », « D’une porte à l’autre » si «  A voix basse » o autobiografie sensibila si sincera in care se destainuie publicului, povestind unele dintre momentele care i-au schimbat viata. Din nefericire aceste mici bijuterii literare despre viata artistilor preferati nu apar la orice colt de strada. Probabil ca din acest motiv, volumul de fata este si mai pretios.

In Romania, generatii intregi si-au cumparat sau au cerut prietenilor din Franta sa le cumpere o inregistrare cu Charles Aznavour. Tin minte ca niste vecini de-ai mei (care aveau varsta lui Aznavour sau erau pe aproape) aveau casete cu melodiile sale cele mai cunoscute. Era o placere sa merg in vizita si sa ascult vocea sa inconfundabila, intonand solemn unele dintre cele mai frumoase cantece franceze ale tuturor timpurilor. Alaturi de Aznavour, in colectia vecinilor mei se mai afla (nu intamplator) si Edith Piaf o alta interpreta stralucita, simbol al unei generatii, devenita si ea fara sa stie, o piatra nestemata a patrimoniului cultural francez.

Este greu de crezut ca la inceputuri, nimeni, sau aproape nimeni nu a crezut in tanarul Charles Aznavour care credea sincer ca este facut pentru scena. Din fericire nu a incetat sa creada in visul sau si vagabondand din local in local, in incercarea de-a se prezenta cat mai bine publicului francez, Aznavour a fost descoperit de alti artisti care au crezut in el si l-au indemnat sa continue in ciuda parerii negative pe care si-o facuse despre el presa. Unul dintre personajele cheie la acea vreme si pentru tot restul vietii sale, a fost chiar Edith Piaf.

Charles Aznavour a fost acceptat cu greu de lumea muzicii si i-au fost recunoscute meritele si mai tarziu. Dupa sase decenii de viata artistica, nenumarate premii si distinctii printre care se numara si marea medalie a Academiei franceze, Aznavour recunoaste ca in comparatie cu dragostea publicului aceste premii nu inseamna nimic.

« In soapta » Aznavour marturiseste ca nu are diploma de bacalaureat insa este doctor honoris causa a trei universitati din lume.

Ajuns la varsta de 88 de ani, Aznavour continua sa calatoreasca. Cert, spectacolele s-au mai rarit insa a dezvaluit cititorilor sai ca nu se poate opri : « sa fim sinceri, o adevarata iesire la pensie s-ar putea dovedi fatala ». Intrebandu-se despre viitor, Aznavour a anuntat, negru pe alb : «  Un lucru este sigur, nu voi lasa pe nimeni sa spuna « adio » in locul meu. Sunt, in ciuda inaltimii mele de 1,63m , suficient de mare ca s-o fac singur.  Va curge mult vin in pahare inante de a renunta. Niciodata nu ma voi satura sa traiesc, sa construiesc, sa avansez. Voi parasi aceasta lume tarandu-mi picioarele pentru a mai trage de timp, macar un minut sa fur de la doamna Moarte… ».

Daca l-ar intreba cineva cine este ? «  Sunt un barbat care s-a folosit de meseria pentru a trai aventura vietii sale ».

Acest articol a fost publicat în Cultura. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.